Werktitel, de podcast over werken in de kunst gemaakt door Alix de Massiac en Zoë Dankert

Werktitel schept een beeld van de arbeidsproblematiek en -vraagstukken die mensen tegenkomen binnen het kunstveld aan de hand van 150 gesprekken gegoten in tien afleveringen, waarvan vier in samenwerking met MAMA. Hiervoor praat Werktitel met allerlei mensen, op elk niveau en van alle leeftijden. Mensen voor én achter de schermen, freelance en in dienst. Check de onderstaande afleveringen en beluister de verhalen van MAMA’s Kim de Haas (Daily Manager), Nadine Rooij (Coördinator PR & Development) en Nathalie Hartjes (Directeur).

Aflevering 4: Ik ren er een beetje achteraan
wt_afl-4-1-2

Het ritme van de werkweek gaat als volgt: van 9 tot 5, van maandag tot vrijdag. Mensen werkzaam in de kunst vertellen over tempo. Het tempo van toen, nu én hun eigen tempo als werkend mens. De wetenschap fluistert al lang dat we te hard gaan. Passie aangelengd met een 24/7-werkethos: het blijkt een giftige cocktail die steeds vaker uitmondt in totaal uitgeblust zijn.

Om te horen wat daar de signalen van zijn en hoe Steve Jobs tegen werk aan kijkt, tune in op deze aflevering die speelt met ritme, tempo en tijd. De soundscape aan de hand van gevonden samples & beats van geluidskunstenaar Nathalie Bruys neemt je mee door de levens en ervaringen van kunstenaars, directeuren, schrijvers, projectleiders, curatoren en één onderzoeker die de actualiteit, actualiteit, actualiteit vaarwel probeert te kussen.

Met Alex de Vries, Annet Zondervan, Eelco van der Lingen, Femke Haijtema, Geeske Pluijmers, Hans den Hartog Jager, Jessy Koeiman, Katía Truijen, Kim de Haas, Kris Dittel, Maaike Lauwaert, Maartje Korstanje, Marten Kuijpers, Nadine Rooij, Nat Muller, Nathalie Hartjes, Rosa Paardenkooper, Thijs Lijster en Yvonne Grootenboer.

Aflevering 6: De dagloner
wt_spotify-rss_ep6

Het overgrote deel van de werkenden in de kunst is zelfstandige. De positie van die zelfstandigen is op dit moment misschien wel het belangrijkste arbeidsvraagstuk. Het is een gevecht om één definitie, één narratief en meerdere tarieven. Freelancer Mariska van den Berg gidst ons door de aflevering heen. Universitair docent Thijs Lijster vergelijkt de zzp’er met de dagloner, Peter van den Bunder van de Kunstenbond pleit voor het doorprikken van the American dream en lector Jeroen Boomgaard vond net niet doodgaan wel welletjes. Kunstenaar Gabriel Lester belde bedrijven als dé assistent van Gabriel Lester en Cristel van de Ven van Vereniging Zelfstandigen Nederland gaat het krakkemikkige stelsel bij het grofvuil zetten. Curator Rianne Groen werd gek van de onzekerheid en fondsenwerver Nadine Rooij constateert dat sommige dingen rondom zelfstandigen op een niet chille manier gaan.

Met Cristel van de Ven, Gabriel Lester, Jeroen Boomgaard, Mariska van den Berg, Nadine Rooij, Peter van den Bunder, Rianne Groen en Thijs Lijster.

Aflevering 8: Blauwdruk
wt_spotify_rss_ep8

Wat is verantwoordelijkheid? Daar gaan we naar op zoek. Waar het ligt, hoe je dat invult en aan wie je het afdraagt. In aflevering 8 komen de directeuren, leidinggevenden en adjunct directeuren aan het woord. Zij vertellen hoe ze hun rol invullen en soms delen met anderen. We spreken over het strategisch inzetten van functies en persoonlijkheden. Tegelijkertijd vragen we ons af waar onze eigen verantwoordelijkheden liggen, als werkenden. Moet je soms je poot stijf houden en collectief onderhandelen, of juist ergens niet voor gaan liggen omdat je daarmee een andere positie, een andere rol krijgt toebedeeld? En hoe zit dat met het aannemen van mensen die soms letterlijk op je lijken?

Met Angelique Spaninks, Ann Demeester, Annet Zondervan, Caró van der Pluijm, Clayde Menso, Gieske Bienert, Imara Limon, Liesbeth Visee, Lily van Ginneken, Nathalie Hartjes, Paul van Gennip, Saskia Burggraaf, Vincent van Velsen en Yaïr Callender.

Aflevering 9: Rotterdamse ruimte
wt_spotify_rss_ep9

We trekken naar Rotterdam en spreken Rotterdammers over hoe het is in de stad te wonen en te werken. De een ziet een voormalige werkstad turned leisure paradise, de ander een genereuze stad waar je jezelf kunt zijn. Met de gemeente praten we over de extra middelen voor fair pay die ze als eerste gemeente in het land hebben vrijgemaakt en hoe ze hun cultuurbeleid vormgeven. We spreken over wat het betekent bij te dragen aan een stad, aan de maatschappij, en nu er steeds minder alternatieven lijken te zijn, blikken we terug op de kraakbeweging die ook Rotterdam vorm heeft gegeven.

Met Alice Vlaanderen, Charlien Adriaenssens, Cultural Workers Unite, Erik Wong, Isabelle Sully, Katía Truijen, Kim de Haas, line kramer, Marianne Versteegh, Paul van Gennip, Willemijn Stokvis en Youri Appelo.

Werktitel is opgenomen, geschreven, geproduceerd en gemonteerd in 2021 door Alix de Massiac en Zoë Dankert. Sound art en mixage aan de hand van gevonden geluiden en samples door Nathalie Bruys. Grafische vormgeving: Elisabeth Klement.

Stuur je vragen en opmerkingen naar contact@werktitel.org. We zijn te volgen via Instagram. Voor meer informatie over deze en eerdere afleveringen ga naar de website van Werktitel, waar je ook Engelse vertalingen van elke aflevering kunt vinden.

Related

Website by HOAX Amsterdam