Het internet biedt totaal nieuwe mogelijkheden van sociale organisatie. Denk aan de macht van blogs en hun reblogs en 'one on one mass communication' via Facebook, Twitter en Tumblr.

MAMA’s laatste tentoonstelling van 2011 bestaat uit een serie evenementen, websites en objecten die bij elkaar worden gebracht door de jonge Amerikaanse kunstenaar Brad Troemel (USA, 1988). Het centrale thema van de tentoonstelling is hoe informatie en objecten worden verspreid binnen netwerken van personen op internet en in real life.

Het internet biedt totaal nieuwe mogelijkheden van sociale organisatie. Denk aan de macht van blogs en hun reblogs en ‘one on one mass communication’ via Facebook, Twitter en Tumblr. Brad Troemel onderzoekt hoe beelden en objecten van betekenis veranderen als een groep mensen er collectief aan werkt, verspreid over de wereld.

supportimage_home_thesociallifeofthings_11-05_02

Brad Troemel laat drie websites zien die hij samen met ‘creative technologist’ Jon Vingiano (USA, 1985) heeft ontwikkeld. Blind Mist is een website waarin mensen URL’s op kunnen geven. De website ontrekt vervolgens elke afbeelding van de opgegeven website en publiceert ze vervolgens in een willekeurige volgorde.

Voor The Social Life of Things maken Troemel en Vingiano twee nieuwe werken, Surf Cave en een Tumblr pagina. Surf Cave is een groep die gebruik maakt van Google Chrome. Mensen kunnen lid worden van de Surf Cave door een persoonlijke account aan te maken. De hoofdpagina van Surf Cave publiceert vervolgens alle via het persoonlijke account bekeken afbeeldingen. De tweede speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte website is een Tumblr pagina waarvoor Vingiano en Troemel een algoritme hebben ontwikkeld dat een beredeneerde gok kan maken welke posts op Tumblr populair gaan worden. Deze posts worden gekopieerd op de eigen Tumblr waardoor er statistisch gezien een zeer grote kans is dat dit de meest populaire Tumblr pagina ter wereld gaat worden.

Een meer tastbare bijdrage aan de show is een serie werken gebaseerd op Silkroad, een anonieme marktplaats die gebruik maakt van .TOR software. Dankzij de anonimiserende functie van .TOR software worden alle handelingen op het internet geanonimiseerd. Geen enkel IP adres is meer te achterhalen. Op Silkroad wordt in illegale (wapens, seriemoordenaars en heroïne) en legale goederen (software, tuinmeubelen) gehandeld. Samen met Ben Schumacher (USA, 1986) en Artie Vierkant (USA, 1986) kocht Brad Troemel een aantal diensten en objecten op deze marktplaats die als installatie in The Social Life of Things te zien zullen zijn. Het verborgen sociale netwerk Silkroad komt zo in MAMA bovendrijven.

De laatste bijdrage aan The Social Life of Things is een aantal gastlessen en lezingen die Troemel bij verschillende studierichtingen van de Willem de Kooning Academie, Piet Zwart Fine Art, crosslab en autonoom, gaat geven. Op 1 november vindt er een openbare les op de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

supportimage_home_thesociallifeofthings_11-05_03

Brad Troemel (USA, 1988) studeert aan de Master Faculty of Arts van de New York University. Troemel begon zijn carrière als fotograaf voor het wereldwijde jongerenmagazine VICE. Hij verwierf internationale bekendheid met de TUMBLR pagina The Jogging. Op The Jogging vertaalde hij de bekende beeldtaal van VICE in honderden afbeeldingen naar het idioom van de beeldende kunst. Een foto van Barbara Streisands huis werd veranderd in een performance door de instructie deze foto van hand tot hand te laten gaan. Photoshop collages zoals een nek ondersteund kussentje voor in het vliegtuig gedrapeerd om een totempaal werd een sculptuur. Al op jonge leeftijd is Troemel een veelgevraagd publiek spreker, schrijver en beeldend kunstenaar.

Houd voor data, tijden en meer informatie onze website in de gaten.

Samengesteld door Brad Troemel met bijdrage van Artie Vierkant, Ben Schumacher, Brad Troemel en Jon Vingiano.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related

Website by HOAX Amsterdam