“Verlang je soms terug naar een verleden, waarin nooit een vuiltje aan de lucht leek, ongeacht waar je was of wat je aan het doen was? Zou het niet supergaaf zijn als jij en ik elkaar in onze cargobroeken zouden tegenkomen bij de Hard Pop Book Launch tijdens die ene zomer, toen Modjo’s ‘Lady’ een enorme hit werd?”

Nadat teamlid en redacteur Dicle Gülşahin door MAMA werd gevraagd zich te verdiepen in de digitale archieven en verhalen te publiceren over tentoonstellingen uit het verleden, begon ze na te denken over hoe zij de afgelopen twintig jaar zelf heeft ervaren. Dit resulteerde in 2021 in de productie van een uitzending op MAMA Radio, waarvan je de opname hier kunt beluisteren.

25 Jaar MAMA, of Hoe Ik Opgroeide in Turkije

Twee jaar geleden, toen ik net bij Team MAMA kwam werken, werd ik gevraagd alle ontbrekende tentoonstellingen van MAMA op ons digitale universum te publiceren. Ik ontving het volledige digitale archief, bestaande uit documenten in oude digitale formats – onleesbare teksten als gevolg van software updates, onvoltooide flarden van tentoonstellingsconcepten, foto’s met extreem lage resolutie en video’s die niet meer afgespeeld konden worden. In de daaropvolgende twee maanden spitte ik het archief door en slaagde ik erin om vijfentwintig jaar MAMA te omschrijven in een chronologisch verhaal zonder hiaten.

Dit monnikenwerk bracht me interessant genoeg in een luchtbel die niets te maken had met het werk dat ik aan het doen was: ik raakte namelijk ook in mijn eigen geschiedenis verstrikt! Ik ben niet opgegroeid in Rotterdam en was nog maar een kind toen deze toffe shows plaatsvonden bij MAMA. Ik had niets met kunst of cultuur, behalve misschien als toeschouwer, of als iemand die er passief mee in aanraking kwam. Echter, telkens wanneer ik het kantoor van MAMA verliet tijdens mijn onderzoek, voelde het alsof ik bijvoorbeeld het jaar 2003 uit liep. Omdat ik de specifieke tentoonstellingen relateerde aan mijn eigen leven, werd ik geconfronteerd met persoonlijke gevoelens en gebeurtenissen, die nieuwe betekenissen creëerden.

Drie jaar geleden emigreerde ik naar Nederland en sindsdien probeer ik mijn identiteit en geschiedenis aan te passen aan mijn nieuwe leefomgeving. Binnen dit proces vormt MAMA een platform en gemeenschap waar ik een veilige thuisbasis heb gevonden. Ik denk dat mijn onbewuste beslissing om mijn verleden samen te voegen met MAMA voortkomt uit het comfort dat ik voel in beide ruimtes (en ja, het verleden kan ook een safe space zijn).

Uit wat ik haalde en wat werd verteld en getoond tijdens eerdere tentoonstellingen bij MAMA, realiseerde ik me opnieuw dat de ervaring van mijn tienerjaren in Turkije sterk contrasteert met de manier waarop cultuur en vrijheid in Rotterdam worden beleefd; de twee samenlevingen hebben een geheel andere kijk op noties rond democratie, gemeenschapszin en andere maatschappelijke waarden.  Vanuit dit gevoel wil ik mijn persoonlijke ervaring delen, ondersteund met sociaal en cultureel bewijsmateriaal, om uitdrukking te geven en te vieren wat ik in mijn koffer naar deze stad heb gebracht. Aangezien ik een levend voorbeeld ben van hoe maatschappijen kunnen contrasteren, wil ik een brug vormen tussen mijn persoonlijke tienerverleden en het huidige culturele platform MAMA, om zo te laten zien hoe verschillende lagen van tijd en ruimte samenkomen.

Na een lange onderzoeksperiode waarin ik dit idee verder uit heb gewerkt, bleek Radio MAMA de beste plek om mijn verhaal te vertellen. Voor degenen die het niet weten, dit is MAMA’s eigen radioshow, die een keer per maand wordt gepresenteerd bij Operator Radio, een onafhankelijke omroep in Rotterdam. Na de initiële uitzending in juni 2021 besloot ik om visuele documenten uit bovengenoemd archief toe te voegen aan mijn verhalen, om zo het publiek deelgenoot te maken van mijn eigen bubbel van dromen en herinneringen. In de huidige vorm is het een ‘videopodcast’ (of ‘vodcast’), om met een casual woord te spreken.

Ik vraag me of mijn ervaring een trigger kan vormen voor jou om je verleden te heroverwegen. Doet een van deze situaties een belletje rinkelen? Verlang je soms terug naar een verleden, waarin nooit een vuiltje aan de lucht leek, ongeacht waar je was of wat je aan het doen was? Zou het niet supergaaf zijn als jij en ik elkaar in onze cargobroeken zouden tegenkomen bij de Hard Pop Book Launch tijdens die ene zomer, toen Modjo’s ‘Lady’ een enorme hit werd? Dat zou het zeker zijn, dus boek je trip voor een retro-reis, en maak je maar geen zorgen over die cargobroek.

Heb je zin om meer Turkse pop te horen? Check dan de Spotify playlist die Dicle voor jou heeft gemaakt, met toffe hits voor elk jaar dat MAMA bestond!

De maker claimt geen eigendom van het auteursrechtelijke beschermde materiaal in deze video. In de Copyright Disclaimer onder Sectie 107 van de Copyright Act van 1976 wordt rekening gehouden met ‘redelijk gebruik’-doeleinden, zoals reviews, commentaar, nieuwsrapportares, onderwijs, wetenschap en educatie. Hieronder vindt u de verwijzing naar de originele materialen die worden gepresenteerd.

00:14 Pamela – Kısık Ateşte

02:07 Tarkan – Delikanlı Çaglarım

13:54 Yonca Evcimik – Günaha Davet

20:10 Mirkelam – Kokoreç

21:58 mor ve ötesi – Cambaz

24:12 Bendeniz – Kırmızı Biber

Related

Website by HOAX Amsterdam