"Fandom isn't just a neutral subculture anymore, it's becoming a bit political."

Het succesvol onderdeel zijn van de moderne (pop)cultuur vereist een steeds groter inzicht, zowel op technologisch vlak als op creatief gebied.

Nicolle Lamerichs doet onderzoek naar cosplay en de zelfgemaakte en professionele kostuums die zijn geïnspireerd door hun favoriete karakters en personages. Communicatie en representatie is binnen de cosplay-wereld niet passief en afstandelijk, maar leunt juist op de participerende kracht van zijn liefhebbers. Fans worden letterlijk de personages waarvan ze houden en laten zich hierbij leiden door het tastbare, gevoelige en persoonlijke. Lamerichs introduceert ons in de wondere wereld van creatie, mode, spel en kritische reflecties. Cosplayers zijn diep verweven in virtuele, fictionele en alledaagse vormen van realiteit. Lamerichs stelt zichzelf de vraag: hoe beïnvloeden cosplayers de grenzen tussen fictie en realiteit?

Dr. Nicolle Lamerichs is hoofddocent en teamleider aan Creative Business aan de Utrechtse Hogeschool. Ze heeft een PhD in mediastudies aan de Universiteit van Maastricht. Haar proefschrift Productive Fandom (2014) focust op participatieve cultuur en nieuwe media, en richt zich specifiek op populaire cultuur, storytelling en spelen.

Deze lezing werd op 28 september 2018 gegeven als onderdeel van het project Character Building.

Related

Website by HOAX Amsterdam