Als onderdeel van de expositie Tell Me Where You Are Really From door programmamaker Falkona Rexhepi, vertoont WORM, in samenwerking met MaMA, drie films in hun filmzaal op 3 juli 2024. De avond, die is gecureerd door Falkona, wordt afgesloten met een panelgesprek waarin het publiek samen met de makers en de moderator dieper ingaan op de films. Tickets kunnen worden gekocht via de website van WORM. Cineville is geldig.

House vs Home is een speeltuin voor de zoektocht naar verbondenheid. Tijdens de avond bekijken we een huis dat ooit een thuis was – naar het verhaal van een moeder die haar thuis verlaat om elders een nieuw thuis te bouwen – naar het verhaal van een dochter die verlangt naar haar moeder, haar thuis. Het hebben van een thuis is cruciaal voor onze persoonlijke ontwikkeling; maar het rustgevende gevoel van daadwerkelijk ergens thuis kunnen komen, is een voorrecht dat niet iedereen is voorbehouden. House vs Home verkent het concept van thuis als zowel een fysieke ruimte als een emotionele ervaring.

Samen met Shukrije en Shefki (Dugaja) verkennen we een voortdurende strijd voor het vinden van een thuis, nadat de Kosovo-oorlog de grond van hun huis doordrenkt met bloed. Vervolgens vliegen we mee met ‘white ghost’ (el jardín de los espíritus) die zich door het landschap beweegt dat hun moeder als haar huis beschouwt. Terwijl er wordt gedanst, leren we over hun pijnlijk ontroerende Colombiaanse familiegeschiedenis. Daarna worden we meegenomen door Charlotte (Making my mother’s bed), die een verhaal vertelt van eindeloos verlangen en verdriet; de impact van de ruimte die een moeder achterlaat nadat ze is overleden.

Dugaja (een winkel) door Falkona Rexhepi (RKS/NL)
Dugaja is een poëtische documentaire over de droevige overgang van een huis naar een thuis, naar een huis, terug naar een thuis -, en voor altijd fluctuerend tussen deze twee toestanden als gevolg van de Kosovo-oorlog in 1999. Een camera in de winkel van Shefki, die op het raam is gericht, documenteert kostbare beelden van een zeer specifieke ruimte en tijd; Kosovo na de oorlog. Terwijl het leven doorgaat in al zijn normaliteit, vertelt de ondertitel het tragische verhaal van Shefki en zijn vrouw Shukrije; hun huis werd tijdens de oorlog in beslag genomen door Servische paramilitaire troepen. Ze hebben eindeloos geprobeerd het bloed af te wassen – maar met weinig succes.

land van productie: Nederland

jaar van productie: 2020

looptijd: 22min16s

taal (indien van toepassing): Albanees

ondertiteling: Engels

screenshot-2020-07-16-at-20-50-35-2
screenshot-2020-07-16-at-20-53-14-2
screenshot-2024-05-23-at-20-33-01-2
screenshot-2024-05-23-at-20-32-47-2

Making my mother’s bed door Charlotte van de Graaff (NL)

Charlotte van de Graaff verkent de vervreemding en het verlangen naar het moederland dat wijdverbreid is binnen de Indische gemeenschap. Specifiek richt ze haar onderzoek op de ervaring van deze begrippen binnen intieme relaties; of dat nu met zichzelf is of met familieleden.

Door middel van poëzie, spel en video creëert ze nieuwe landschappen en stelt ze vragen over de vorm van verhalen vertellen; waar begint en waar eindigt een nieuw land en waar komen die uiteinden samen? Een verkenning van de vertrouwdheid en vervreemding die men kan hebben met de moeder als vrouw, als vrouwelijke figuur. Tot welk landschap behoort zij, of behoort zij juist niet?

land van productie: Nederland, Indonesië

jaar van productie: 2024

looptijd: +- 20 minuten (nog in de montagfase)

taal (indien van toepassing): Primair Engels, Nederlands en Bahasa

ondertiteling: Engels

el jardín de los espíritus (de tuin van de geesten) door Lili Ullrich (DE)

Lili Ullrich danst als ‘witte geest’ door het landschap van het huis van hun moeder in Colombia. In gesprek met hun moeder en andere familieleden verkent hen  het verhaal van de erfenis van hun moeder en die van henzelf. De film onderzoekt het witte privilege en de effecten van het kolonialisme in Colombia en de culturele impact daarvan op sociale constructies.

land van productie: Colombia, Duitsland (?)

jaar van productie: 2020

looptijd: 9min52s

taal (indien van toepassing): Spaans

ondertiteling: Engels

screenshot-2024-05-23-at-20-29-13-2
screenshot-2024-05-23-at-20-29-50-2

Tell Me Where You Are Really From is een expositie over immigratie & diaspora, verbondenheid & vervreemding, strijd & je (niet) thuis voelen. MaMA dient als tijdelijk onderkomen voor deze verhalen, en als startpunt tot verkenning ervan. Tell Me Where You Are Really From is voor degene die deze verhalen hebben geleefd en voor wie ze willen leren kennen.

Website by HOAX Amsterdam