Draag je Groei met Zorg
Draag je Groei met Zorg opent op 28 februari in onze showroom. De opening vindt plaats van 18:00 tot 21:00.
De tentoonstelling is te bezoeken van 28 februari tot en met 4 mei.
Openingstijden: woensdag tot en met zondag van 14:00 – 19:00, en vrijdag van 14:00 – 21:00.
“Voor mij was het weggaan van mijn eiland - het vertrouwde water en witte zand achterlatend - als het planten van een zaadje in nieuwe aarde”
7846 kilometer van waar zij nu geplant is, werd een klein zaadje geboren.
Op die zonnige plek groeide ze op, zonder te weten hoe ze zichzelf water moest geven.
Als het regende, was ze blij.
Haar moeder leerde haar, dat er schoonheid schuilt in de regendruppels die weerkaatsen tegen haar bloemblaadjes.
Wat zou het betekenen om haarzelf te herplanten op onbekende grond?
Het zaadje zaaide zichzelf in elk nieuw thuis dat ze vond. Niet wetend of haar wortels in staat zouden zijn om te blijven groeien, op al die nieuwe plekken.
Heel lang kon ze niet accepteren dat ze niet geworteld in een tuin kon groeien.
Maar ze leerde overal te bloeien, door beton en tegenslagen heen.
En zelfs tijdens de seizoenswisselingen floreerde ze.
“Voor mij was het weggaan van mijn eiland – het vertrouwde water en witte zand achterlatend – als het planten van een zaadje in nieuwe aarde. Ik liet de culturele wortels die me hadden gevoed achter en kwam aan in een land met koude winden, onbekende luchten en nieuwe perspectieven, wat me tot heldere realisaties deed komen.”
— Je-Anne Dirksz
De vraag “Kico bo a cosecha te awo? – Wat heb je tot nu toe geoogst?” reflecteert op wat je verzamelt door de seizoenen van je leven – ervaringen, moeilijkheden, overwinningen, en de lessen, de groei en het begrip dat met de tijd komt.
En wat je hebt gewonnen – geduld, weerbaarheid en aanpassingsvermogen. De oogst omvat niet alleen herinneringen aan waar je vandaan komt, maar ook de kracht om opnieuw op te bouwen, zelfs bij ontheemding.
In de natuurlijke wereld zie je dit proces mooi terug. De zon komt op en gaat onder, bomen bloeien en laten hun bloesem vallen, en regen vernieuwt de grond. Net zoals het ritme van de aarde, passen ook mensen zich aan, evolueren ze, terwijl ze diep geworteld blijven in hun kern.
Draag je Groei met Zorg verkent het thema identiteit door middel van natuurlijke metaforen. Programmamaker Je-Anne Dirksz nodigt je uit om te groeien en te vallen, om nieuwe manieren te vinden om jezelf te planten in haar weelderige tuin.
Door:
Je-Anne Dirksz
Met:
Cem Altinöz
Chloé Blansjaar
Justin Reinir Croes
Seré Asunción (opening performance)
Campagnebeeld:
Zayhra Erasmus
De tentoonstelling ‘Draag je Groei met Zorg’ is samengesteld door Je-Anne Dirksz (zij/haar). Dirksz is opgegroeid in Aruba en verhuisde vijf jaar geleden naar Rotterdam. Ze schrijft vanaf jonge leeftijd, en na haar verhuizing van een eiland naar een grote stad vond ze houvast in het bijhouden van een dagboek. Het documenteren van haar leven middels schrijven is niet alleen een hobby, maar ook een noodzaak voor Dirksz. Haar goede en minder goede dagen legt ze vast in een document genaamd ‘Draag je Groei met Zorg’, dat functioneert als haar verantwoordingspartner. In deze ruimte kan ze zichzelf onbegrensd uiten, terwijl ze voortdurend op nieuwe vragen stuit, zoals, “Kico ta bida riba dia nan pisa?”, wat zich vertaalt naar “Wat is het leven op zware dagen?” Ze vult haar tijd door met vrienden van het leven te genieten, en maakt graag foto’s om de herinneringen met zich mee te kunnen dragen op haar reis.
Cem Altınöz (hij/hem) is een Turkse multimediakunstenaar gevestigd in Nederland, die voornamelijk werkt met beeld en tekst. Hij vindt inspiratie in zijn medische geschiedenis van auto-immuniteit, en streeft ernaar om verbindingen te leggen tussen het singuliere en het universele. Zijn werk neemt de vorm aan van bezoedelde beeltenissen, die ronddolen in een unheimliche sfeer.
Chloé Blansjaar (zij/haar) is een intuïtieve maker, die haar poëtische werk het liefst op organische, natuurlijke en intrinsieke manier laat ontvouwen. Een bewustzijn van seizoenen, cyclische levenswijzen en vergankelijkheid zijn belangrijke elementen in zowel haar leven als haar artistieke praktijk. Blansjaar gelooft dat we als samenleving waardevolle inzichten kunnen vinden in deze natuurlijke processen. Door middel van visuele elementen en geluid zaait ze zaden van bewustzijn en waardering voor de natuurlijke omgeving, waarbij ze onze onderlinge verbondenheid benadrukt.
Zayhra Erasmus is een autodidactische grafische en creatieve ontwerper, oorspronkelijk afkomstig uit Aruba en momenteel gevestigd in Rotterdam, Nederland. Met een passie voor visuele storytelling is Zayhra gespecialiseerd in grafisch ontwerp, visueel ontwerp en branding. Haar ontwerpreis begon met een simpele fascinatie voor het maken en samenstellen van haar eigen flyers en posters, wat haar diepe verbondenheid met het creatieve proces deed ontstaan. Voor Zayhra is grafisch ontwerp veel meer dan alleen esthetiek; het is een medium waarmee ze haar emoties, gedachten en ideeën kan vertalen naar tastbare uitdrukkingen. Haar werk weerspiegelt haar geloof in de kracht van design om de kloof tussen gedachte en werkelijkheid te overbruggen, waardoor een beeldtaal ontstaat die op een dieper niveau resoneert. Ze beschouwt elk project als een kans om unieke en betekenisvolle ervaringen te creëren, waarbij ze inspiratie put uit zowel haar Caribische roots als haar ervaringen in de bruisende stad Rotterdam.