Als onderdeel van Breaking Barriers – de manifestatie ter ere van 21 jaar MAMA – presenteren we van 17 t/m 27 oktober een posterproject in de straten van Rotterdam. We vroegen 11 jonge beeldkunstenaars aan hommage te geven aan 21 iconische MAMA designs (2 x 10 + 1). Het resultaat: een visuele reis door de geschiedenis. Beleef een guided street tour door Rotterdam waar heden en verleden visueel samensmelten; een amalgaam van verschillende stijlen, kleuren, vormen en emoties.

We hebben 21 beelden uitgekozen, van 1998 tot en met 2018 voor elk jaar één. Nathalie Hartjes (directeur MAMA) gaf onderstaande speech tijdens de aftrap van de Remix Tours.

"De 21/21 Remix Tours gaan niet alleen over de projecten en posters van toen. Door ze aan jonge makers door te geven krijgen we terug welke betekenis deze vraagstukken nu voor hen heeft."

Speech gegeven op 17 oktober door Nathalie Hartjes op het kunstwerk Ode aan Marten Toonder als aftrap van de Remix Tours 21/21

MAMA is al sinds 1997 een platform voor visuele cultuur en jong talent. Dat is 21 jaar en daarmee een leeftijd die we niet aan ons voorbij kunnen laten gaan. Ik wil jullie graag van harte welkom heten bij de eerste activiteit waarmee wij onze ‘volwassenheid’  vieren. Ik zeg dat tussen haakjes, want ‘volwassen’ mag best met een korreltje zout worden genomen. Wat MAMA namelijk uniek maakt is dat het een organisatie is die zichzelf continu vernieuwd en verjongd.

tomasmutsaers_mama_remixtour

En eigenlijk is het woord ‘organisatie‘ ook niet de meest treffende omschrijving.  Jazeker, MAMA bezit een zekere bedrijfsmatige infrastructuur die onze activiteiten mogelijk maakt en we zijn – laat ik zeggen dynamisch – georganiseerd. Maar MAMA is toch in de eerste plaats een omgeving met zachte grenzen. Een gemeenschap waar jonge mensen die ideeën hebben elkaar vinden en de gelegenheid krijgen die proefondervindelijk in woord, beeld en activiteiten uit te drukken. MAMA is een plek waar we intergenerationeel van elkaar leren, nieuwe cultuur maken en de tijdsgeest proberen te vangen.

Hoe vier je één-en-twintig jaar zonder in het verleden te blijven hangen en sentimenteel te worden? Bij een jubileumviering verwacht je misschien dat alle oude sterren de revue weer passeren, maar we hebben een resolute keuze gemaakt onze vierjaardag te vieren in het teken van de makers voor wie we er nog steeds zijn: de nieuwe generatie. Daarom staan alle activiteiten binnen deze verjaardagsmanifestatie in het teken van Remix – deze tours zijn dan ook een gepaste aftrap.

Onder de bezielende leiding van Brigitte Jansen, al ruim zes jaar deel uitmaakt van Team MAMA, zijn elf jonge makers uitgenodigd hun eigen interpretatie te geven aan affiches die in de afgelopen 21 jaar door MAMA de wereld in zijn geslingerd om onze projecten onder de aandacht te brengen. Van City by Night uit 1998 tot het meest recent Care Bare, dat eerder dit jaar nog te zien was in de showroom. De projecten waarvoor de oorspronkelijke affiches gemaakt werden beslaan uiteenlopende thema’s en vraagstukken. Door er enkelen te noemen krijg je best een goede indruk van wat MAMA, of beter gezegd jongeren, de afgelopen twee decennia heeft bezig gehouden.

We zien een tijdens de Remix Tours een specifieke interesse in verschillende tekenstijlen die zich verhouden tot cartoons, animé, affichekunst (bijv. Ik ben een Punker, MAMA! of Sweatboxing), een interesse in het lijfelijke, of zelfverklaarde seksualiteit (bijv. Ladyshave). Een uitdrukking van het zoeken naar identiteit, zoals MSLM getuigt. We zien do-it-yourself strategieën en het vinden van manieren om ´openbaar´ of publiek te maken en creëren – soms in verhouding tot de straat, dan weer gericht op het internet.  Gaande weg zien we de optimistische houding ten opzichte van het internet (of globale cultuur) cynischer worden. Ik denk hierbij specifiek aan het International House of Cozy van Amilia Ulman.

1998_city_at_night_anna_nana_website

De 21/21 Remix Tours gaan niet alleen over de projecten en posters van toen. Door ze aan jonge makers door te geven  krijgen we terug welke betekenis deze vraagstukken nu voor hen heeft. En die actuele lezing van jonge makers is waar wij in geïnteresseerd zijn. We hebben er voor gekozen dit project op deze manier tot stand te laten komen omdat het platform dat MAMA kan bieden aan de nieuwe generatie toebehoort. Bovendien is het een keuze gemotiveerd door de overtuiging dat ‘cultuur’ niet uit de lucht komt vallen.  Als jonge maker bouw je altijd voort op de generaties voor je, en geef je door aan diegene die na jou komen.

Een vlugge indruk van die vertaalslag: het activisme van de punker van toen verplaatst zich naar het internet. Onontkoombaar lijkt het. Het surveillantisme dat in 9-Eyes al aan de orde was is binnen enkele jaren nog relevanter geworden. Wie anders dan handletteraar Tim Braakman om op geestige wijze te flirten met de nep-authenticiteit van de House of Cozy. Maar de remixen zijn ook confronterend en zorgwekkend: de jonge moslima’s die in MSLM (2007) fier hun identiteit door mode uitdroegen zien er in de interpretatie van GRVY niet alleen verslagen uit. Zeg maar gerust mishandeld! Een beeld dat ons vraagt verantwoordelijkheid te nemen.

Van 17 tot 27 oktober bieden we verschillende tours aan langs een selectie van de nieuwe beelden gemaakt door: Remco Blom, Kerrin Go, Yahaira Brito Morfe, Jayda Reeberg, Tom Kraanen, Jelmer Konjo, Mireille Bakx, Anna Nana, Márton Kabai, Laura Grimm, Tim Braakman en Brigitte Jansen herself.

Voor 21 exemplaren zijn een kliklijst gereserveerd. Voor ieder werk één. De rest zul je op onverwachte plekken in Rotterdam terug vinden. Die zijn door firma Stadsbehang op verassende plaatsen verspreid. We hebben gekozen voor een wildplakcampage. MAMA mag dan wel in de showroom geboren zijn, ze is op straat verwekt.  In 1992 ontstond de stichting onder de onmogelijke naam Stichting Public Art Squad for Environmental Spaces om een ambiteus viaducten project te realiseren. Onder bezielende leiding van MAMA’s oprichtend directeur Boris van Berkum, de enige echte MAMA papa. Vijf jaar later werd een waterkoeler showroom getransformeerd tot kunstruimte. En nu zijn we hier. Ik ben iedereen erkentelijk die zich in de afgelopen 21 jaar voor MAMA heeft ingezet en dat we hier nu mogen staan. Specifiek wil ik de Gemeente Rotterdam en het Mondriaan Fonds bedanken voor hun structurele en onaflatende steun. Voor de viering Breaking Barriers bedank ik het Prins Bernhard Cultuur Fonds, die het mogelijk maakt middels een reeks activiteiten 21 jaar jeugdcultuur onder de loep te nemen.

tomasmutsaers_mama_remixtour-lowres-39
tomasmutsaers_mama_remixtour-lowres-30

Naast de tours zal er aanstaande zaterdag in samenwerking met skate & HipHop Crew Green Cabin een best trick contest bij de Twist & Shout worden georganiseerd, een skateobject dat in 2012 door MAMA in samenwerking met kunstenaar Martand Khosla werd gerealiseerd.  Dit is tevens de kick off van een Open Call voor een nieuw art work óp het object. En diezelfde avond vieren we ons bestaan tijdens een dinner extravaganza Forever 21 bij BAR! Wees erbij. Er zijn nog kaarten en het belooft een spektakel te worden.

Dan is nu het woord aan Brigitte Jansen die de tour en keuzes van de 21/21 remixers verder toelicht!

Foto’s door Tomas Mutsears.

Gelinkt project: Breaking Barriers

Related