Het bestuur van MAMA is verheugd te berichten dat Süheyla Yalçın per 1 april directeur van MAMA wordt
Persbericht

1 maart 2022
Rotterdam

Süheyla Yalçın is oprichter van het crossmediale platform NederTürk, een verzameling en archivering van orale geschiedvertelling op het kruispunt van de Nederlandse en Turkse identiteit. Ook is zij betrokken als producent en hoofdredacteur bij productiehuis Fufu & Dadels. Als columnist publicieerde ze op off- en online mediakanalen zoals LINDA.meiden, Brandpunt+ en OneWorld. In 2021 werd ze geselecteerd als nieuw talent door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. En momenteel werkt Süheyla in samenwerking met het literaire traject WOLK aan haar debuutroman.

“Het is tijd om na te denken over een herdefiniëring van wat we onder kunst verstaan. In de praktijk kom ik veel makers tegen die door de eeuwenoude blik waarmee we creatieve uitingen proberen te duiden nauwelijks toegang krijgen binnen gevestigde kunstinstituten. En dat terwijl alternatieve verhalen en eigenzinnige creaties een belangrijke functie hebben in onze samenleving. Ze spiegelen ons namelijk het beeld van een meer gelijkwaardige wereld.

Als storyteller ben ik gefascineerd door de orale geschiedvertelling die in veel diaspora culturen vanzelfsprekend zijn. Het brede kader van waaruit ik opereer zal mij helpen om mijn nieuwe functie als directeur bij MAMA volwaardig te kunnen uitvoeren. Ik zie MAMA als een vooruitstrevend instituut waarbinnen alle vormen van storytelling een plek krijgen. Het welkome karakter van MAMA en de breed gedragen overtuiging dat het belangrijk is te investeren in de toekomstige generatie past bij mijn persoonlijke visie.

Ik kijk er erg naar uit om als directeur aan de slag te gaan en de doorontwikkeling van het inclusieve karakter te verbreden. Daarnaast zal ik mij hard maken voor structurele veranderingen op het gebied van onderwaardering binnen de algehele kunst en designwereld, en internationale gelijkgestemde op zoeken.” – Süheyla Yalçin, directeur MAMA per 1 april 2022

MAMA is sinds 1997 één van de meest toonaangevende presentatie-instellingen op het gebied van talentontwikkeling in de beeldende kunst in Nederland. Door een brede definitie van kunst te hanteren en uitstapjes te maken naar populaire en subculturen heeft zij zich altijd ingezet de hedendaagse kunst toegankelijk te maken, niet in het minst door een grote mate aan eigenaarschap aan jongeren toe te kennen. Bij MAMA krijgen zij de ruimte te experimenteren en zich te ontwikkelen. We vatten onze missie samen rondom vijf kernbegrippen: MAMA is een plek waar we (1) samen, (2) met generositeit en (3) durf als kernwaarden, (4) ondernemerschap ontwikkelen en (5) de zeggenschap van jongeren vergroten.

“Het bestuur is erg blij dat het in Süheyla een maatschappelijk betrokken, creatieve en eigenzinnige directeur heeft gevonden die perfect past bij het rebelse en warme karakter van MAMA. Tegelijkertijd zal het bestuur Nathalie haar scherpte en grote strategisch vermogen missen. Nathalie heeft MAMA de afgelopen zeven jaar tot nieuwe creatieve hoogtes gebracht en een warm thuis geboden aan talloze jonge makers. We danken haar voor het fantastische werk dat ze de afgelopen jaren heeft verricht en hopen hier samen met Süheyla op voort te bouwen. Gezien Süheyla’s frisse blik en inspirerende ideeën over jongerencultuur, inclusie en talentontwikkeling hebben wij hier alle vertrouwen in.” – Bestuur MAMA

“Het doet mij ontzettend veel genoegen om na zeven jaar het stokje over te dragen aan Süheyla. Als podcast-liefhebber heb ik geen enkele aflevering van haar mediaproducties Fufu & Dadels en NederTürk gemist. De combinatie van empathie en scherpzinnigheid die zij bezit zijn kwaliteiten waar ik van overtuigd ben dat deze Team MAMA ten goede zullen komen. De indrukwekkende waaier van interdisciplinaire artistieke interesses en het feit dat zij in haar activiteiten continu ruimte bepleit voor het persoonlijke perspectief maakt mij nu al nieuwsgierig naar het volgende hoofdstuk van MAMA. Een aanwinst voor Rotterdam en het beeldende kunstveld.” – Nathalie Hartjes, directeur MAMA 2015-2022

Nathalie Hartjes verlaat per 1 mei de organisatie en zal zich in de nabije toekomst gaan richten op een aantal persoonlijke onderzoeksprojecten en het verder ontplooien van haar schrijverschap. Daarnaast treedt ze toe tot het vaste team van Cultuur+Ondernemen voor het mentortraject voor Jong Talent.

  • Voor interviewverzoeken kunt u mailen naar info@thisismama.nl.
  • Download persafbeelding hier.
  • Graag publiceren onder vermelding van: Süheyla Yalçın. Foto: Afsaneh Ghafarian Rabe’l.

Related