Midnight Sunburn brengt een scala aan praktijken samen, fluïde manifestaties van tijd en zaken die tussen seizoenen in zweven, tussen het efemere en het concrete.

Kunstenaars: Teddy Coste, Jānis Dzirnieks, Jakob Forster, Josje Hattink, Lili Huston-Herterich, Honey Jones-Hughes, Merve Kılıçer, Matheline Marmy, Marco Rizzardi, Bobby Sayers.

Curator: Nathalie Hartjes


Midnight Sunburn is een samengeperst blokje van 500 gram dat aan de vooravond van het nieuwe jaar wordt aangestoken om de nacht te verlichten. De aanzwellende vonken ontwikkelen zich tot een dikke meteorenregen die uitmondt in een ouverture. Het is een spectaculair moment, dat net zo snel verdwijnt als dat het opkomt. Toch blijft er een tintelend nabeeld op je netvlies achter. Een reeks korte events als een viering van wat er is en nog moet komen. Vuurwerk: vertaald naar de Graduation Show van de 10 internationale kunstenaars die in 2019 afstuderen aan de Piet Zwart Master of Fine Art.

Midnight Sunburn verwijst naar het vermogen tegenpolen te kunnen verenigen. Een ogenschijnlijke contradictie die werkelijk kan voorkomen als je jezelf in een van de uithoeken van de aarde bevindt. Door de ongewoon heldere atmosfeer, en de lage en constante positie van de zon, kun je in de poolgebieden niet vermijden dat de zonnestralen op de huid branden. Zelfs rond middernacht is het oplopen van een zonnebrand niet uitgesloten.

Midnight Sunburn brengt een scala aan praktijken samen, fluïde manifestaties van tijd, concepten en objecten die tussen seizoenen in zweven, tussen het efemere en het concrete. Midnight Sunburn wordt gekenmerkt door aanwezigheid, verschijning en verdwijning, door beweging en stilte. Midnight Sunburn is een schijnbare tegenstrijdigheid, waar fictie en non-fictie elkaar ontmoeten.

Je bent van harte welkom tijdens de Officiële opening, of een van de andere dagen.

pzimfa2019-midnightsunburn-gif-2

Woensdag 10 juli
15:00 – 17: 00
Tentoonstellings preview voor professionals en werkveld

Donderdag 11 juli
19:00 – 22:00 Officiële opening
(op donderdag is de reguliere tentoonstelling te bezoeken vanaf 11:00 uur)

19:15 Welkomstwoord + introductie
Nathalie Hartjes (curator) & Vivian Sky Rehberg (course director PZI MFA)

19:30 @ Het Nieuwe Instituut Café
Teddy Coste, Eat it Before You Start Tripping!

20:00: Opening Speech
Jeroen Chabot (decaan van Willem de Kooning Academy)

20:15 @ 2de verdieping
Merve Kılıçer, Bodies in Volution & Volitional Act #1
in samenwerking met Viviana Fabiano and Elise Maniere als Eggs&Coins/Midnight Monkeys Collective

21:00 @ 2de verdieping
Bobby Sayers, The Homeless Troubadour

21: 30 @ Neuhaus stage begane grond
Teddy Coste, Meeting Robert

Vrijdag 12 juli
13:00 @ 2de verdieping + 13:15 @ Museumpark
Bobby Sayers, The Homeless Troubadour

Zaterdag 13 juli
12:00 @ 2de verdieping
Merve Kılıçer, Bodies in Volution & Volitional Act #1
in samenwerking met Viviana Fabiano and Elise Maniere as Eggs&Coins/Midnight Monkeys Collective

12:40 @ Het Nieuwe Instituut Café
Teddy Coste, Eat it Before You Start Tripping!

13:00 @ 2de verdieping + 13:30 @ Schouwburgplein
Bobby Sayers, The Homeless Troubadour

14:30 @ Neuhaus stage begane grond
Teddy Coste, Meeting Robert

Midnight Sunburn is onderdeel van de Graduation Show 2019 van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en wordt gecoproduceerd door MAMA. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van Neuhaus, een tijdelijke transdisciplinaire academie voor meer dan menselijke kennis.

Meer informatie over de tentoonstellingen van de andere afdelingen op: klik hier.

Midnight Sunburn
Graduation Show 2019 /Piet Zwart Institute Master Fine Art

Curator: Nathalie Hartjes

Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, Rotterdam

Openingstijden: Donderdag 11 juli, 11:00 – 22:00, Vrijdag 12 juli – Zondag 14 juli, 11:00 – 17:00

Officiële opening, Donderdag 11 juli, 19:00 – 22:00, met performances door Teddy Coste, Merve Kılıçer, Bobby Sayers.

Meer informatie over het volledige activiteitenprogramma volgt spoedig.

Dit programma wordt gesponsord door Squat Deluxe en gecoproduceerd door MAMA. Lees hier meer over onze partnerschappen, sponsordeals, samenwerkingen en ontwikkelingstrajecten.

Het Piet Zwart Instituut (PZI) biedt onderdak aan de internationale masteropleidingen van de Willem de Kooning Academie aan de Hogeschool Rotterdam. Vernoemd naar de baanbrekende Nederlandse ontwerper Piet Zwart, die experimenteel heeft gewerkt in verschillende media en contexten, vertegenwoordigt het PZI een combinatie van diepgaande specialisatie en interdisciplinaire uitwisseling binnen een intieme leeromgeving. De PZI Master-programma’s zijn gericht op het bevorderen van studie en onderzoek op het gebied van kunst, design en kunsteducatie en delen een interesse in de complexe sociale, culturele en politieke context van hun respectievelijke terreinen.

Over HOME

HOME is het leidmotief waarmee we gesprekken rondom opvattingen van geborgenheid, representatie en identificatie aanwakkeren. HOME is een basis, een plek waar je naar terugkeert én een anker voor de verdere reis. HOME (ook online) is het begin van je verbondenheid met anderen. Onder de naam HOME presenteren we tevens onze tentoonstellingen in de showroom. In samenwerking met jonge makers geven we uitdrukking aan interpretaties over HOME | IN REAL LIFE | NETWORKS.

Related