Lost properties: claim your domain

Showroom MAMA presenteert met grote trots The Internetional, een tweedaags symposium gericht op een van de belangrijkste gebieden van de visuele cultuur van vandaag: het internet. Curatoren, kunstenaars en theoretici bespreken dit onderwerp met elkaar en met het publiek in een gevarieerd programma van paneldiscussies, dialogen, lezingen en workshops.

De drie theoretici, Josephine Bosma, Florian Cramer en Geert Lovink, die allemaal een (groot) deel van hun carrière hebben besteed aan onderzoek naar of schrijven over digitale kunst en cultuur, bespreken het nut van de term ‘Post Internet’. Gemodereerd door Michelle Kasprzak worden vragen besproken als, kan de term ‘Post Internet’ helpen bij het verwijderen van de barrières tussen de hedendaagse kunst en nieuwe media? Staat ‘Post Internet’ voor positivisme of pessimisme en wat is er nog over van de belofte dat het internet een niet-hiërarchische, grenzeloze vrije ruimte zou zijn?

Michelle Kasprzak (PL / CA) is curator, schrijver en cultuurkenner gevestigd in Amsterdam. Haar meest recente eBook, Responsible Technological Innovation, is een verzameling van zeventien haiku’s, geproduceerd in samenwerking met het Risk Science Center van de University of Michigan. Ze is ook een actieve gewichtheffer met actuele persoonlijke gegevens van 85 kg squat, 52,5 kg bankdrukken en 90 kg deadlift.

Florian Cramer (DE) is professor in toegepast onderzoek aan de Hogeschool Rotterdam, verbonden aan de Willem de Kooning Academie en het Piet Zwart Instituut. Hij is sinds het midden van de jaren negentig een kritische schrijver over kunst in relatie tot computergebruik. Recente publicaties zijn onder meer: ​​Anti-Media (een verzameling essays en ephemera gepubliceerd in 2013 door NAi010) en What Is Post Digital? http://www.aprja.net/?p=1318. Hij heeft meegewerkt aan hybride kunst / software / onderzoeksprojecten met Stewart Home, Sebastian Luetgert, Alexei Shulgin & Olga Goriunova, Inke Arns, Alan Sondheim, Mez Breeze, Cornelia Sollfrank, Modd_r Labs en Jonas Lund. Hij werkt ook bij WORM Rotterdam.

Josephine Bosma (NL) is een journalist en criticus die in Amsterdam woont en werkt. Ze richt zich op kunst in de context van internet. Ze heeft sinds 1993 radioverslagen en interviews over Radio Patapoe en VPRO gepresenteerd. In 1997 werd Bosma een sleutelfiguur bij het vormen van de toenmalige nieuwe sfeer van kritisch internetdiscours, evenals oefening in e-maillijsten zoals Nettime en Rhi-zome. Ze schreef over ‘net art’ en ‘net culture’ voor talloze tijdschriften, boeken, catalogi en websites, waaronder Ars Electronica, Telepolis, Mute, DU, Metropolis M en Frieze D / E. In 2011 verscheen haar boek Nettitudes – Let’s Talk Net Art en werd ze externe promovendus aan de Universiteit van Amsterdam.

Geert Lovink (AU / NL), oprichter van het Institute of Network Cultures, is een Nederlands-Australische mediatheoreticus en criticus. Hij promoveerde aan de Universiteit van Melbourne en was in 2003 lid van het Centrum voor Kritieke en Culturele Studies van de Universiteit van Queensland. In 2004 werd Lovink benoemd tot onderzoekshoogleraar aan de Hogeschool van Amsterdam en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is de oprichter van internetprojecten zoals nettime en fibreculture. Zijn recente boektitels zijn Dark Fibre (2002), Uncanny Networks (2002) en My First Recession (2003). In 2005 – 2006 was hij fellow aan het Wissenschaftskolleg Institute for Advanced Study in Berlijn, waar hij zijn derde deel rond kritieke internetcultuur voltooide, Zero Comments (2007).

 

In samenwerking met:
V2_
TENT
Witte de With Center for Contemporary Art
WORM

Film & editor: Marel Jap-Sam

Mede mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie & Stichting Bevordering van Volkskracht

Gelinkte tentoonstelling:
The Internetional House of Cozy

Related