Pix, Pics, Picks

 

Showroom MAMA presenteert met grote trots The Internetional, een tweedaags symposium gericht op een van de belangrijkste gebieden van de visuele cultuur van vandaag: het internet. Curatoren, kunstenaars en theoretici bespreken dit onderwerp met elkaar en met het publiek in een gevarieerd programma van paneldiscussies, dialogen, lezingen en workshops.

 

Quote

Wat is de betekenis van materialiteit in kunst in het tijdperk van het internet? Josephine Bosma praat met de drie kunstenaars van wie de praktijk op internet is gebaseerd of voor wie digitale bronnen en netwerken een belangrijke rol spelen in de productie van hun werk. Hoe vertalen ze jpegs naar sculptuur en algoritmen naar schilderen? Heeft een ander idee van materialiteit invloed op de commodificatie van post-internetkunst?

 

Josephine Bosma (NL) is een journalist en criticus die in Amsterdam woont en werkt. Ze richt zich op kunst in de context van internet. Ze heeft sinds 1993 radioverslagen en interviews over Radio Patapoe en VPRO gepresenteerd. In 1997 werd Bosma een sleutelfiguur bij het vormen van de toenmalige nieuwe sfeer van kritisch internetdiscours, evenals oefening in e-maillijsten zoals Nettime en Rhi-zome. Ze schreef over ‘net art’ en ‘net culture’ voor talloze tijdschriften, boeken, catalogi en websites, waaronder Ars Electronica, Telepolis, Mute, DU, Metropolis M en Frieze D / E. In 2011 verscheen haar boek Nettitudes – Let’s Talk Net Art en werd ze externe promovendus aan de Universiteit van Amsterdam.

Jonas Lund (SE) maakt schilderijen, sculpturen, fotografie, websites en performances, met gegevens uit zijn studies over trends en gedrag in de kunstwereld. Hij behaalde een MA aan het Piet Zwart Instituut in Rotterdam (2013) en een BFA aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (2009). Hij had solotentoonstellingen bij Showroom MAMA, Rotterdam (2013), Boetzelaer | Nispen, Amsterdam (2014) en Steve Turner (2014, 2015) en zijn werk werd opgenomen in tal van groepstentoonstellingen, waaronder in New Museum, New York, Xpo Gallery, Parijs, Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst, Rotterdam, Van Abbemuseum, Eindhoven en De Hallen, Haarlem. Zijn werk is geschreven in Artforum, Artnet, Rhizome, Huffington Post, Furtherfield en Wired.

Rafaël Rozendaal (BR / NL) woont en werkt in New York. Hij is een beeldend kunstenaar die internet als zijn canvas gebruikt. Zijn artistieke praktijk bestaat uit websites, installaties, lenticulars, artikelen en lezingen. Zijn werk werd onder meer tentoongesteld in het Centre Pompidou, de Biënnale van Venetië, de Biënnale van Valencia, Casa Franca Brasil Rio, TSCA Gallery, Tokyo, Seoul Art Square, NIMk, Amsterdam en de projectruimte van Stedelijk Museum. Over zijn werk is geschreven in Time Magazine, Wall Street Journal, Flash Art, Dazed & Confused, Interview, Wired, Purple, McSweeney’s, O Globo, Vice, Creators Project, Artreview, Metropolis M, +81, La Repubblica, en Vogue.

Joel Holmberg (VS) behaalde zijn BFA aan de Virginia Commonwealth University en woont momenteel in Berlijn. Hij combineert en manipuleert bestaand materiaal (de Michael Keaton-film My Life en de tekst van A Thousand Plateaus van Deleuze en Guattari bijvoorbeeld) om geestige en suggestieve werken te maken in verschillende media. Hij maakt ook beeldhouwwerken, video’s, boeken en op het web gebaseerde projecten, waaronder een archief van antwoorden op vragen van Yahoo! Antwoorden (yahoo.answers.com), en hij is een van de oprichters van de internet-surfclub Nasty Nets.

 

In samenwerking met:
V2_
TENT
Witte de With Center for Contemporary Art
WORM

Film & editor: Marel Jap-Sam

Mede mogelijk gemaakt door:
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie & Stichting Bevordering van Volkskracht

Gelinkte tentoonstelling:
The Internetional House of Cozy

Related